Flija është një gatim tipik shqiptar që përgatitet kryesisht në të gjitha zonat e banuar me shqiptarë.
Flija është një gatim tipik shqiptar me brumë që kërkon shumë punë, mund dhe djersë. Ajo bëhet kryesisht nëpër fshatra, ku është më e lehtë ndezja e zjarrit dhe puna me saç.
Në metropole si Tirana,Prishtina, përgatitja e flisë vështirësohet akoma më shumë.Megjithatë, ka njerëz që zonave bujare nëpër fshatra të ndryshme që nuk heqin dorë nga tradita. Gatimi i flisë është një proçes që angazhon gjithë familjen.

Për përgatitjen e saj nevojiten 4 orë të mira në shoqërinë e zjarrit bubulak dhe saçit tradicional.Ajo konsiderohet një gatim që simbolizon vështirësitë e jetës por edhe bukurinë dhe shijen e saj.Ata që e kanë provuar ta bëjnë flinë, e kuptojnë shumë mirë këtë artikull madje e kuptojnë vështirësinë që duhet për gatimin e saj, dhe kënaqësinë që përfton në kafshimin e parë.

Drutë janë shumë të rëndësishëm për përgatitjen e flisë, të cilën duhet ta duash, pastaj ta gatuash.

Pas ndezjes së zjarrit, vendoset saçi dhe flija nis të marrë formë nga shtreasa në shtresë falë nxehtësisë përvëluese të këtij rrethi të çeliktë.Çdo shtresë duhet pjekur me saçin e zjarrtë, ndaj mund ta imagjinoni sa e vështirë është për gratë malësore.