Si popull shqiptar që jemi, gjat gjithë historis ton te lar me gjak të njom të shumë burrave e djemve të ksaj toke qe qellimi dhe synimi i vetem ishte të jemi te Lir , si qdo popull tjeter.

Tash mendoj me vete athu sa sakrifica , sa mundi , sa perjetimi , sa deshmori e martiri , sa perdhunime , sa padrejtsi , dhe aq shpejt po i harrojm si popull qe dita e dites baraktisin vendin me mijra të rinje duke u larguar drejt rrugve të Evropes.

Po ku mbeti gjaku i atyre burrave qe flijuan jeten per lirin e ksaj vatre , ku mbeten lotet e asaj nenloke , ku mbeten gjith ata jetima qe babat e tyra ua vran e masakruan nga armiq te ndryshem shumë shekullor dhe sot askush nuk kerkon llogari dhe qe është me e keqja dita e dites e me shumë po zbrazet Kosova.

Ku po e lejm amanetin e deshmorve tan qe sot dhe ne të jemi nje shtet i bashkuar , të kemi ushtrin ton , Policin ton , Fabrikat tona , te jemi të arsimuar , te fort dhe tu tregojm atyre qe na robruan me shekuj e shekuj se edhe ne jemi ata qe ia dalim vet.

Sheh neper rrjete sociale , cdo i pari apo i dyti postim flet per ikjen e rinis nuk e din apo mburren me ket , apo e bejn per like , apo si qdo kush per interesat e veta personale. Dita e dites shkollat tona po zbrazen e me e keqja qe disa edhe po mbyllen krejt , Fshatrat po zbrazen qytete po paksohen , dhe vjen me nje perfundim qe athu vallë ku po shkon ky shtet në doren e kujt po e lem , dhe pra tash po vij në atë qe e thash ne fillim te ktij shkrimi “Lira” qe tash po e braktisim.

Ne duhet të jemi ata qe duhet punojm per vendin ton , ta ngrisim ate aty ku e meriton , e jo të punojm e te kontribojm ne vendet e te tjerve.

Autor: Suel Ahmeti