Kosova – Një komb i ri në udhëkryq

0
14

Të shëtisni në rrugët e Prishtinës të mbushura me pluhur është e qartë se ju nuk jeni në një vend të Evropës, por diku në rrugët e Lindjes së Mesme, fillon shkrimin gazeta “stuff”, e Zelandës së Re.

Prej lagjeve të cilat i përngjajnë, lagjeve turke të mëngjesit të hershëm, ndërtimet komike me tulla pa dyer dhe dritare, Kosova është aq kaotike sa është edhe joshëse, vazhdon tutje shkrimi i kësaj gazeta, përcjell Insajderi.

I ndërtuar nga hiri i një lufte të përgjakshme civile, që ndau ish-Jugosllavinë në gjashtë vende, duke përfshirë këtu edhe Kosovën. Ky komb ka pasur një histori koloniale rreth 1500 vjet, pas arritjes së fiseve të para sllave në rajonin e Ballkanit, por megjithatë Kosova është një entitet krejtësisht i ri me të drejtat e veta.

Kjo gazetë shkruan se edhe për marrëdhëniet në mes Kosovës dhe Serbisë. Ajo e përshkruan marrëdhëniet në mes dy vende si marrëdhëniet në mes dy vëllezërve, ku ndarja ndonjëherë është e dobishme e nganjëherë edhe e dëmshme – ky është Ballkani me pak fjalë.

Kosovarët janë njerëz të bukur me një shpirt mikpritës, me ngrohtësi në sytë e tyre dhe një zemër të trishtuar, të cilët luftojnë për përparimin e kombit të tyre të vogël.

Ata kanë një qeveri të mbushur me ish-anëtar të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, të cilët kanë blinduar vendin, vazhduan tutje shkrimin “stuff”.

Prizreni një qytet mesjetar osman, me një fortësi të lashtë në jug dhe me rajonin malor të Pejës në perëndim, ky qytet është një nga pikat kryesore të vizitorëve në Kosovë.

Ndërsa Peja është një rajon me disa nga shtigjet më të papërlyera në Ballkan, rrymat e freskëta që rrjedhin me ujë të kristaltë lundrojnë në luginat e thella të rajonit malor të Kosovës.

Mitrovica është qyteti shqetësues i zymtë që ndan popullsinë serbe dhe shqiptare të Kosovës me një urë.

Sot fëmijët mësohen të mos kalojnë urën pasi të dyja palët janë ende teknikisht në luftë me njëra-tjetrën dhe shpërthimet për një dhunë ende janë reale derisa para pak muajsh, një politikan serb nga qeveria e Kosovës u qëllua për vdekje aty.

Dhe Prishtina, me bibliotekën e saj të pazakontë të mbushur me flluska dhe simbolin e saj “Newborn” dhe kujtimet e errët të së kaluarës së saj – ndërtesa e shkolla të bombarduara ku shqiptarët mësonin ilegalisht gjatë luftës dhe e gjithë bërthama e saj është sheshi “Nënë Tereza”.

Sot, Kosova është një shtet prej 1.9 milionë banorë, gjysma prej të cilave janë nën moshën 25-vjeçare. Aty është një ambient rinor dhe një qetësi e sigurt.

Moderne, por e lashtë. Është duke u rindërtuar dhe po ecën përpara pasi ka dal nga një hije e të kaluarës së saj drejt një të ardhmeje më të ndritur. Kosova është një komb në fazën e parë të ndryshimit, ajo ka nevojë për vëmendjen tonë për ta arritur në maja. /Insajderi.com/

PËRGJIGJU