Ismet Lecaj nderohet me mirënjohje nga Ministria e Arsimit Shkencës dhe Teknologjisë.

0
143

Ismet Lecaj nderohet me mirënjohje nga Ministria e Arsimit Shkencës dhe Teknologjisë si mësimdhënësi më i mirë në komunën e Dragashit.
Ismet Lecaj i lindur në Brezne më 1953, shkollën fillore e kreu në vendlindje, ndërsa tetëvjeçaren në Bellobrad. Shkollën e mesme-gjimnazin në Prizren e SH L P -drejtimin Gjuhë shqipe e letërsi në Prizren. Fakultetin Filozofik me të njëjtin drejtim e vazhdoi në Prishtinë dhe diplomoi më 2 Korrik të vitit 1981. Për temë pati “Të folmen e Opojës”, ku si risi para komisionit për mbrejtje të temës shtroi grupin e vjetër të zanoreve UO, që pati përmendur Eçrem Çabej se diku në Kosovë diku duhet të ruhet ky grup pasi autorët e vjetër Buzuku, Budi e të tjerët e përmendin në veprat e vjetra. Ky e dokumentoi si në sistemin foljor: Shkuom,etj dhe në sistemin emëror: Quoll, buoll etj. Nga viti 1975 filloi të punojë në shkollën fillore “Shaban Shabani” në Llopushnik, kurse nga viti 1997 vazhdoi punën në gjimnazin “Ruzhdi Berisha” në Sharr. Që vitin e parë filloi të demonstrojë vlera prej pedagogut të vyeshëm në procesin edukativo-arsimor, e ajo që e bën më të madh personalitetin e tij janë aktivitetet e lira në fushën e folklorit burimor, të cilin e demonstronte në Revistën e Folklorit Burimor në Drenas deri kur u ndaluan vlera të tilla nga policia serbosllave. Kontribut të çmuar kishte edhe me recitimet artistike për çdo vit duke treguar mjeshtrinë e vet prej ushtruesit të mrekullueshëm. Ndaj disa here zuri vendin e parë me recituesit e vet dhe duke prfaqësuar Kosovën në Velika Pllanë të Serbisë. Me folklorin burimor Kosovën e përfaqësoi në Festivalin Ndërkombëtar të Folklorit Burimor që mbahej në Zagreb. Atje ishte në vitin 1982 në bashkëpunim me gjimnazin e atëhershëm “Emin Duraku”. Me dramat e veta bëri mrekulli si askush tjetër në komunë duke befasuar jo vetëm shikuesit opojanë, por edhe ata prizrenas e ata të Mitrovicës. Dramat që zbukurojnë këtë personalitet me trupën e vet amatore ishin:1.Cuca e maleve, 2.Shatë shaljanët- dy herë, 3.Hakmarrja-dy herë, 4.Nita-dy here, 5. Lahuta e malësisë,6. Stina e djegur dhe shumë dramatizime tekstesh të shkruara nga vetë autori për jetën dhe veprën e dëshmorve të Opojës, Vrrinit dhe për Adem e Hamëz Jasharin.
As Flaka e Janarit nuk mbeti asnjë vit pa u vënë në skenë nga ky autor tekstesh gati për çdo vit duke portretizuar Jusuf e Bardhosh Gërvallën së bashku me Kadri Zekën dhe nënën Ajshe, Ismail Qemalin e Isa Boletinin së bashku me Ymer Prizrenin e Avdyl Frashërin, Mic Sokolin e plot heronj e dëshmorë të tjerë. Ka shkruar shumë recensione veprash të autorëve të ndryshëm opojanë e të tjerëve dhe ka lekturuar shumë libra. Ishte Kryetar i klubit letrar “Luigj Gurakuqi” nga viti 1990 e gjer pas luftës si dhe si redaktor e lektor i revistës Sharri gjer më sot. Ka shkruar mbi 90 libra, ndërsa kohëve të fundit është duke shkruar autobiografinë e vet për punën mbi gjysmëshekullore me titullin”Nga syri i kaltër i një skene”. Në revistën “Sharri” shkroi mbi 300 faqe punime shkencore me vlerë të veçantë për gjurmimet albanologjike që do të ndihmojnë gjeneratat e reja për punime shkencore në folklor, këngë epike e lirike, Toponimastikë, legjenda , fonetikë, morfologji e sintaksë, si dhe leksikologji. Vazhdon të shkruajë dhe të jetë shumë frytdhënës në të njëjtat drejtime.

PËRGJIGJU